21.06.2015 00:00

Půjdem na to od lesa IV. -naboso

"Chůze naboso skýtá mnohá pozitiva. Může navozovat pohodu a pocit štěstí, pocit

svobody a lehkosti, pocit splynutí s přírodou a se Zemí, může odstranit některé bolesti(např. potíže s páteří), odbourat poruchy spánku a stress, může zlepšit imunitu, dodává staronové hmatové prožitky, přirozeným způsobem masíruje chodidla a působí na reflexní body. Projdete i tam, kde pro obutého člověka končí cesta,nechce-li si např. v blátě odepsat boty.Chůze naboso vašemu výletu dodá bonus, třetí rozměr – chodidly budete vnímat to, od čeho vás boty izolují - teplotu povrchu cesty, trávu, vítr, jehličí, kamínky, šišky a kořeny,hlínu, bláto, vodu, listí, písek, balvany a podobně

Při bosé turistice jsou sice nohy zaprášené a zablácené, ale jsou to nohy, které jsou zvyklé pracovat, mají výběh, trénink a čerstvý

vzduch. Jsou silné, odolné, správně tvarované, opálené, zdravé a otužilé. Je to 6 milionů let vyvíjený precizní nástroj evoluce, mistrovské dílo – geniální konstrukce přírody, přesný bio ,hi-tech přístroj nejvyšší kvality. "Igor Slouka

 

 

Téma, které bylo náplní našeho  již IV.setkání příznivců (s podtitulem Půjdem na to od lesa -I.setkání podzim 2013 ,II.setkání jaro 2014, III.setkání podzim 2014)

Duben 2014 setkání NABOSO v překrásně rozkvetlém sadu ve Všeni a začátek spolupráce s libereckými přáteli (Bosá noha )

a také pražskými přáteli (Turistika naboso  a Bosá turistika )  - proběhlo několik společných akcí a hlavně se rýsuje dlouhodobá spolupráce -např. podílíme se na přípravě prvního Mezinárodního dne turistiky naboso ..

společné akce v roce 2015 :

Naboso Českým rájem 

Na Kozákov bosky

Bosá Boseň

Glasswalking Skleněné městečko Železný Brod

Zlatá Riegrova stezka

Firewalking Všeň

výroba bosonohých sandálů

 

Odborné téma bosého chození necháme na odborné weby našich přátel

pupularizační články zde, nebo zde, video Duše K.

Naše organizace Semínko země v této oblasti nabízí

- mapujeme v okolí podmínky pro bosé chození + propagujeme tento zdravý trend zvláště u rodin s dětmi

- nabízíme zázemí lesního rodinného centra ve Všeni či zahrádku v Jílovecké ulici v Semilech k prvním pokusům

- zkoušíme domácí výrobu barefoot botek sandálů (nejenom) a nabízíme workshopy k vlastní výrobě

Ráda bych se však zamyslela z pohledu rodin s dětmi,tedy klienty našich obou pracovišt (protože samozřejmě vyvíjejíci  se nožka dítěte je na správném přirozeném prostředí závislá úplně nejvíce)

- doporučuji web  www.nohynaboso.cz/bosa-chuze-a-deti/

https://nanohou.cz/blog/  

Německý terapeut Henning Kohler  svůj výklad (v rámci přednášky ) o nezastupitelnosti smyslu hmatu pro vývoj dítěte zakončil slovy : nejdůležitější hmatové receptory jsou na ploskách  nohou. Absence elementárních zážitků u dětí 21.století vede nejenom k poruchám fyziologického  vývoje, ale dle slov H.K : kdo nezažil půdu pod nohama do 4 let, už ji ve svém životě nenajde (ve smyslu stability osobnostní )

Na závěr dovolte podělit se ještě o jednu zkušenost , pokud jako rodina vyzujete botky a vydáte se s dětmi do lesa na výlet, zjistíte, že se vaše tempo tak nějak sjednotilo (dospěláci nejdou tak rychle a nedělají tak dlouhé kroky) a děti paradoně se svojí muší váhou bez problémů zvládají terén..Tak i tato drobnost přispívá ke společným chvílím v přírodním prostředí (o bonusech návratu do dětství v blátivých loužích ani nemluvě).

Těšíme se na shledání se všemi bosochodci nejenomv našem lesním rodinném centru ve Všeni

Naše motto : Kočárky a boty nechme na dvorečku, poˇjdme s dětmi do lesa ...

—————

Zpět



Kontakt

Semínko země z.s.

Jižní 466,SEMILY 513 01-sídlo, korespondence

Jílovecká 103, Semily -provozovna-Kořínek, EVVO
Všeň č.89-lesní rodinné centrum


tel. Semily 776 077 186




 

PODPORUJÍ NÁS:

Nadace Ivana Dejmala